Att tänka på när du tar in en säkerhetskonsult

Känns säkerhet avancerat, är tiden för knapp eller får du huvudvärk av begrepp som brandvägg och GDPR? Då kan det vara läge att ta in en säkerhetskonsult för att hjälpa dig och ditt företag med allt som har med informationssäkerhet och IT-säkerhet att göra. Men det finns en del saker som kan vara hjälpsamma att ha tänkt över innan.

  1. Identifiera problemet säkerhetskonsulten skulle lösa

    Det första att göra är att identifiera och förstå vilket problem säkerhetskonsulten skulle lösa på ditt företag. Behöver du hjälp med att installera fler säkerhetsåtgärder för att undvika digitala intrång, besikta ett projekt ur ett säkerhetsperspektiv eller kanske hjälp med personuppgiftshantering? När du själv vet specifikt vad du behöver hjälp med kommer du ha en bättre ide om hur du ska få hjälp. Om du känner att du inte vet vad som är bra och mindre bra med säkerheten på ditt företag så kan du be att konsulten analyserar den nuvarande säkerhetsnivån för att hitta svagheter att förbättra, och sen få hjälp att åtgärda dessa svagheter.

  2. Tänk över vilken typ av konsult du skulle vilja anställa

    När du vet vad du behöver hjälp med är det dags att tänka över vilken typ av konsult du behöver. Du kanske har gott om kunskap och kompetens inom ditt företag, men alldeles för lite tid. Då behöver du en resurskonsult som kan bli ett extra stöd i tider där det finns ett behov av en extra person som kan hjälpa till.

    När du saknar kunskapen till att lösa dina säkerhetsproblem på ditt företag så behöver du en kompetenskonsult för att hjälpa till.

    En annan sak värd att överväga är om du vill ha en självgående eller direktstyrd konsult. Skillnaden är att en självgående konsult styr sitt arbete själv och jobbar utan direktiv för att lösa det problemet som finns, medan en direktstyrd konsult går efter ditt direktiv på hur den personen ska lösa problemet.

  3. Tänk över en tidsplan för arbetet

    En tydlig tidsplan är A och O. Sätt upp en tidsram och inkludera möten för avstämning vart eftersom så att du och konsulten är på samma plan hela tiden. Beroende på vilken typ av konsult du väljer (självgående eller direktstyrd) så kommer planen se lite olik ut. Kom ihåg att din konsult alltid kan hjälpa dig med att lägga upp tidsplanen.

  4. **Skapa en långtidsplan
    **

    Att anlita en konsult som bryr sig om att ditt företag ska lyckas med sitt säkerhetsarbete även efter att konsulten är klar med sitt uppdrag är viktigt. Därför så bör du som kund alltid se till att ha uppföljningar, och en konsult som jobbar med långsiktigt resultat.

    På Springflod så ser vi alltid till att våra kunder är nöjda under tiden, precis när vi är klara, men även efter vårt samarbete. Kommunikationen mellan kunden och konsulten under hela projektet och framåt i tiden är nyckelpunkten för ett lyckat arbete, och något vi lägger stor fokus vid.

  5. Lita på magkänslan

    Det är viktigt att du känner dig trygg, säker och nöjd med din konsult. Konsulten är där för att underlätta ditt arbete, och det är viktigt att det ska kännas som en hjälp och inte en belastning. Om något känns fel så är det viktigt med en öppen och ärlig kommunikation mellan konsult och kund, för att arbetet ska kunna rulla på så bra som möjligt.

    Vi älskar utmaningar, både stora eller små, och hjälper er gärna i säkerhetsdjungeln. Om du har frågor eller vill få kontakt med en säkerhetskonsult, hör av er till oss på kontakt@springflod.se

Julia, 2020-05-15

Aktuellt

Niklas på pappaledighet

Läs inlägget här

Aktuellt

Renoveringen klar

Läs inlägget här

Aktuellt

Springflods första merch

Läs inlägget här